Iata ca s-a terminat si anul sobolanului si am trecut in anul … boului :). Ok, sa zicem Bivolului.
The year of the Ox, animal foarte muncitor si perseverent ce in cursa animalelor a venit pe locul doi pentru ca a fost pacalit de sobolan, pe care l-a ajutat sa treaca raul. Legenda spune ca atunci cand Imparatul Jad (The Jade Emperor, ce s-a nascut print in regatul fericirii si caruia i-au trebuit peste 200 milioane de ani sa devina imparatul suprem) a decis sa selecteze animalele pentru cele 12 semne zodiacale, a organizat aceasta selectie sub forma unei curse: a adunat toate animalele de pe pamant si le-a spus ca primele 12 care vor traversa raul vor deveni parte din calendarul zodiacal. Sobolanul si pisica, nefiind innotatori de profesie, l-au rugat pe bivolul cel mare si batran sa le treaca raul pe spatele lui. Bivolul datorita marinimiei si in acelasi timp vederii slabe (avea si el nevoie de ghidare), a acceptat propunerea si astfel au pornit toti 3 la traversat. Pe la jumatatea raului, sobolanul parsiv s-a strecurat in spatele pisicii si i-a facut vant in apa cu un Mawashi geri de invidiat, rozatorul devenind astfel pentru eternitate inamicul nr 1 al pisicii. Cand sa ajunga la mal, din nou inteligento-parsiv, Sobolanul a facut un salt gigantic si a ajuns la linia de final inaintea Bivolului, acesta terminand cursa pe locul 2.
Pe locul 3 a ajuns Tigrul ce a innotat din greu impotriva curentilor, iar pe locul 4 Iepurele ce a sarit din piatra-n piatra pana pe la jumatatea raului, si apoi a reusit sa se prinda de-un bustean care l-a dus la mal.
Dragonul a ajuns de-abia pe locul 5 (cu toate ca era de asteptat ca el sa ajunga primul) – motivele intarzierii: in primul rand s-a oprit din drum sa aduca ploaie oamenilor si animalelor ce sufereau de lipsa de apa. A doua oara s-a oprit cand a vazut un biet iepuras plutind pe un bustean in mijlocul raului si a trimis un suflu in directia lui sa-l ajute sa ajunga la mal.
Dupa dragon a aparut Calul, in copita caruia era ascuns Sarpele. In momentul in care au ajuns aproape de mal, sarpele ssssaitor si-a facut aparitia brusc si l-a speriat pe bietul cal, ce de socat ce a fost a facut un dublu back-flip si a ramas astfel putin in urma. Astfel ca Sarpele a ajuns pe locul 6 iar Calul pe locul 7.
Urmatoarele 3 animale au colaborat si au trecut raul impreuna pe o pluta: cele 3 animale au fost Oaia, pe locul 8, Maimuta pe 9 si Cocosul pe 10. Cainele a ajuns abia pe locul 11 pentru ca a petrecut o gramada de timp balacindu-se, iar pe locul 12 a ajuns mistretuind Mistretul.

Pisica a ajuns si ea toata uda si obosita imediat dupa mistret, deci pe locul 13, si pentru ca locurile in caldendar se ocupasera deja, i-a jurat ura sobolanului pe vecie. Tot de acolo se trage si ura pisicii fata de apa.

Se spune ca oamenii nascuti sub fiecare semn zodiacal au atributele animalelor respective. Dragonul este considerat cel mai bun semn si e incredibil cat de departe merg unii oameni cu credinta in zodii, atat de departe incat isi programeaza copiii sa se nasca in anul Dragonului. In Singapore numarul copiilor nascuti in anul dragonului e mult mai mare decat in oricare alt an, si asta ii afecteaza atunci cand au examenele nationale de sfarsit de ciclu (cum ar veni la noi examenul de capacitate, bacul). Asta inseamna ca va fi competitie mult mai stransa pentru intrarea la liceu/universitate in anii respectivi.

Din cate am inteles in China femeile fac eforturi sa nasca in anul Dragonului cu atat mai mult cu cat au liber doar la un copil, asa ca daca e doar unul macar sa fie dragon! Apropos de asta, politica de “un copil” functioneaza in China in principal daca primul copil e baiat. Daca in schimb primul copil e fata, tatal va ignora legea si va face atatia copii pana cand unul va fi baiat – evident pentru a duce mai departe numele familiei, element primordial.

Asta m-a ajutat putin sa dezleg o dilema mai veche, si anume de ce cuplurile inter-rasiale sunt atat de frecvente cand e vorba de gagica asiatica + barbat caucazian, dar atat de rare cand e vorba de gagica alba + barbat asiatic. Din cate inteleg sunt doua motive principale, putin contradictorii:
1. femeile albe sunt considerate inaccesibile de catre barbatii asiatici, se considera by default ca ele, fiind mult mai liberale in gandire, nu ar accepta o astfel de relatie in care te cam casatoresti cu intreaga familie, nu doar cu individul. In plus de asta e toata ideea de superioritatea albului fata de alte rase, si atunci e mai greu sa impaci superioritatea barbat-femei cu cea rasiala (barbat = superior, alb = superior, deci in relatiile femeie asiatica – barbat alb legea e dublu respectata! Invers insa e doar 50%, deci apar probleme)
2. pentru ca barbatii sunt cei care duc numele familiei mai departe, se doreste ca cei care poarta acest nume al familiei sa fie de rasa 100%. La femei e ok pentru ca ele duc mai departe numele barbatului alb, deci nu conteaza mixtura, dar purtatorii numelor Tang sau Chan sau Ong trebuie sa fie pur-sange chinezi:).