În cele din urmă a venit timpul sa împărtăşim cateva dintre deliciile pe care am avut ocazia sa le experimentam in Brazilia in timpul saptamanilor de sedere acolo.

Mancarea

Feijao
Cu siguranta hrana nostra preferată în Brazilia. Inseamna “fasole” in portugheza, iar atunci cand ceri feijao în restaurante primesti o tocană de fasole neagră, servita cu orez. Poti adăuga apoi carne, legume, ouă sau salată, în funcţie de preferinta ta şi disponibilitatea lor. E alimentul de bază pentru ei şi mananca fasole cu orez cel putin o data pe zi, daca nu doua. În părţile mai sărace ale Braziliei, spre nord, oamenii de multe ori nu au bani să mănânce si orez şi fasole, astfel ca aleg doar una dintre cele două, de obicei fasolea.
Pe masura ce ne-am deplasat inspre nord-vestul tarii, o data cu peisajul s-au schimbat si gustul şi preţul mancarii de feijao. A devenit mai ieftina si mai gustoasa (pentru noi, cel puţin).
Am aflat ca Feijao a venit in Brazilia o dată cu sclavii africani. Localnicii sunt foarte mândrii de acest fel de mancare alb cu negru pentru ca il vad ca un simbol al armoniei dintre cele două rase.

Feijoada
Este practic un fel de feijao care arată şi e servita exact ca tocana pe care am menţionat-o, dar e gătita cu carne deja inauntru. Carnea din feijuada e ceea ce se considera de obicei a fi resturile (organe interne, piele, copite, urechi), şi tradiţia vine din vremurile in care sclavii puneau in mancare doar resturile de carne ce ramaneau de la stapani. Mulţi din cei ce prepara feijuada păstreaza această tradiţie şi vor susţine sus si tare ca din cauza „resturilor” are un gust atât de bun.
Am fost surprinsi să realizăm că în Sao Paulo feijoada e servita doar joia si sambata, precum erau zilele de feijoada la origine. Deci dacă doriţi sa gustati din deliciul asta asiguraţi-vă că sunteti acolo in una din aceste zile. In Rio nu am observat obiceiul asta, dar e foarte probabil ca e si acolo.

Localnicii mananca de obicei Feijao cu orez şi carne pentru 5-9 Reias (în funcţie de locaţie) la restaurantele locale sau merg la faimoasele localuri de gratare unde mancarea se serveste la kg (40 Reias / kg în Rio şi mai ieftin pe masura ce te deplasezi spre est, pana la 25Reais/kg)). In unele locuri sunt bufeturi traditionale unde mănânci cât doresti. Oricare dintre modalitati, un lucru e evident: mancatul in oras nu e ieftin în Brazilia, si în special în Rio.

Acai
O mura de culoare mov inchis, foarte sănătoasa, ce se gaseste la fiecare colţ in forma de piure si suc. De obicei nu se mănâncă fructul simplu, ci amestecat cu miere, fulgi de ovăz, proteine, sirop de ciocolata sau căpşuni şi un milion de alte lucruri pe care ti le poţi imagina, creând un shake răcoritoare. Favoritul nostru a fost de departe Super Bomba (7 Reias un pahar mare), cu care ne-a facut cunostinta Morgan într-o dimineaţă după o noapte lunga în Lapa. Se presupune ca ofera multa energie şi l-am baut pe post de cafea de câte ori ne-a permis bugetul :) .

Suko
Suc de fructe proaspete, de asemenea disponibil la fiecare colt. Delicios!

Vitaminas
Un shake de fructe cu vitamine suplimentare (3-5 Reias) În unele locuri e mai bun decât în altele, asigura-te că întrebi daca e facut cu fructe proaspete sau nu.

La aproape fiecare colţ din Rio este un mic chiosc non-stop ce vinde acai, vitaminas, suko şi sandwich-uri. Ne tot întrebam cum de cultura proteinelor şi vitaminelor suplimentare e atât de populara aici, şi apoi intr-o zi, în timp ce admiram trecatorii la o terasa, ne-am dat seama: brazilieniilor le place să fie sănătoşi si in formă, astfel ca mersul la sala sau aleargatul pe plaja e urmat cu băuturi în aceste chioşcuri. Sa arati bine e destul de important aici, dar în timp ce se vede clar ca multi barbati fac un efort pentru a se mentine in forma, nu am putut spune acelasi lucru despre reprezentantele sexului feminin.

Tapioca
Tapioca e o faina ce sa face dintr-o rădăcină albă la care ii spune mandioca. Clatitele de tapioca se vand în stradă şi sunt cu adevarat satioase şi delicioase. Poti alege cu ce sa le umpli : brânză, banane, ciocolată, nucă de cocos, carne… si altele. Favoritele noastre au fost cea cu nucă de cocos si brânză şi cea cu banane si scortisoara. Am si inventat doua feluri: branza, cocos si scortisoara ce a fost cu totul delicioasa, si banane, brânză si scortisoara, ce din pacate nu a fost un succes la fel de mare Sunt foarte deschisi in a implini dorinţele clientilor, aşa ca nu ezita să experimentezi. O clatita costa 3 Reias, destul de bine având în vedere preţurile din Rio:).

Pop-corn dulce
Cultura de porumb este la fel de prezenta aici ca în alte părţi din America de Sud, si gasesti pop-corn de cumparat la orice coltd e strada.

Băuturi

Bere
Cultura băutului de bere e imensa în Brazilia, şi unii oameni beau mai multa bere intr-o zi decât apa. Bohemia e una dintre cele mai populare beri braziliene (si favorita noastra), şi de asemenea una dintre cele mai scumpe: 2 Reias o doza de 330ml în magazin şi 4 Reias în micile baruri. Alte branduri uzuale sunt Antarctica 1.2 – 4 Reias, şi Skol. În restaurante cele mai multe dintre beri vin în sticle de 1L la 4-5 reali fiecare – mult mai eficiente ca si cost:).

Casasha
Băutura celebra braziliana (numele local: Pinga) nu e altceva decât rom facut din trestie de zahăr, cu o aroma puternica de coniac. În fiecare august are loc un Festival Pinga în Parati (lângă Rio), unde cei curajosi pot incerca toate diferitele arome de Casasha. Favoritul Bocai a fost cel de scortisoara & cuişoare, ce avea gust de tort de Craciun ☺

Caipirinha
Cocktailul facut din Casasha, care pe langa rom conţine gheaţă, zahăr si lamaie. Gasesti si alte arome mai puţin comune, dar la fel de delicioase, percum maracuja, kiwi, ananas sau lubenita.
Vei auzi de asemenea de Caipiroska, care e Caipirinha cu vodca in loc de Casasha. Dacă esti în afara Braziliei şi vezi Caipirinha pe un meniu, asigura-te că întrebi dacă e facuta cu rom de trestie de zahar sau altceva. De multe ori se numeste Caipirinha, dar se foloseste o alta tarie si gustul al bauturii originale e pierdut.
Această băutură a devenit repede cocktailul nostru favorit. In localuri e de obicei 6-7 Reias un pahar, dar se poate prepara cu uşurinţă la domiciliu, şi e si infinit mai ieftin. Brazilienii spun că e cea mai ieftină modalitate de a te turmenta pentru ca are o concentratie de alcool ridicata şi un preţ ridicol de scazut (1L de Casasha nu costă mai mult de 5 Reias în supermarket-uri ).

Un ultim sfat – ia-o usor cu bautura asta, pentru ca te prinde înainte sa banuiesti!