VIETNAM – Halong Bay, in South China Sea

our junk

In ultimele 2 zile am fost toti 10 (deveniti pana la urma 12) intr-o croaziera in Halong Bay, in South China Sea, zona bine cunoscuta pentru frumusetea izbitoare a locurilor. Sunt practic peste 2000 de insulite/stanci, din care cateva sunt destul de mari incat sa fie locuite. Singurul mod de a vedea locul e cu barca, asa ca noi ne-am hotarat sa facem o croaziera de doua zile, cu barca numita “Ha Long Black Pearl Junk”.

Halong Bay e intr-adevar desprins din poveste, dupa cum se vede si mai jos.
and the journey begins
cu bacutele
za rocs
oare cum o fi in paradis?
pe punte

Am vizitat o pestera pe una dintre insulite, de-a dreptul superba. M-a incantat imaginatia bogata a vietnamezilor, care pentru fiecare stalagmita sau stalactita mai deosebita gaseau interpretari si apoi contruiau povesti fenomenale care sa se potriveasca cu figura respectiva. Astfel am aflat cum varianta vietnameza de Romeo si Julieta au murit in acea pestera pentru ca dragostea lor nu a fost permisa – “statuetele” celor doi, a bebelui lor nascut in pestera, a lui Buddha, a unei testoase imense, a unui urs calare pe un porc alb – toate astea sunt marturii care vin in sprijinul ipotezei ca cei doi si-au gasit intr-adevar sfarsitul dureros, dar impreuna, in pestera minunata.

pestera cu pricina

Mai mult insa m-a amuzat modul in care vorbesc, pentru ca accentul vietnamez e atat de puternic incat uneori e aproape imposibil sa intelegi din prima mesajul ce se vrea transmis. De cele mai multe ori “v” e confundat cu “f”, “b” cu “p” si “r” nu prea este. Iti trebuie putin sa-ti dai seama ce inseamna “That’s a bear on a white pig” – pentru ca pronuntia la “bear” poate la fel de bine sa fie “beer” sau “beard”, iar “pig” poate fi “peak”, “pea” sau chiar “pee” – cel putin astea au fost variantele cu care ne-am zbatut noi pana se ne dam seama despre ce ar putea fi vorba.

In Halong Bay erau 17 grade si noi eram in slapi si maneca scurta (in mod normal in Vietnam Aprilie e plina vara, dar se pare ca nu si in saptamana respectiva), asa ca tremuram din toate incheieturile in pestera si pe afara. Ultima activitate era in aer liber (o plimbare in canoe) si pentru ca sa fie experiena cu adevarat memorabila, a inceput sa ploua. Astfel ca ne-am pus vitejeste cu fundu-n balta si am dat la vasla cu spor juma de ora, cu vesta de salvare in spinare, ploaie in crestet si apa sub fund. O splendoare!:)

la vasla in pestera

 

Mi-au luat 2 ore, un dus fierbinte si 2 plapume sa-mi revina cat de cat simturile in oase… Dar ce mai, de-a dreptul s-a meritat!

Seara respectiva am petrecut-o pe barca impreuna cu una dintre activitatile preferate ale asiaticilor – karaoke. Si cu doi filipinezi la microfon, lucrurile chiar nu aveau cum sa mearga rau!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.